BioWare обяви, че в момента работи по следващата игра Mass Effect (която оттук нататък ще наричаме Mass Effect 5, докато не бъде разкрито официалното ѝ име). Предстоящата ролева игра изглежда ще включва сюжетна линия, която може да действа като пряко продължение на сюжетите в Mass Effect 3 и Mass Effect: Andromeda. Вероятно обаче Mass Effect 5 е следващата игра, която ще излезе от BioWare, като се има предвид, че знаем много малко за Dragon Age Dreadwolf, но и за следващия Mass Effect не знаем чак толкова много. По-долу сме събрали това, което знаем.

Дата на издаване

BioWare все още не е обявила дата на издаване на Mass Effect 5. През февруари 2022 г. главният изпълнителен директор на BioWare Гари Маккей заяви, че Mass Effect 5 сега е във фаза на прототипиране, като разработчиците експериментират с "идеи и преживявания" за това, което ще представлява играта, което предполага, че играта предстои, но все още не е близо до завършване. Това мнение беше повторено през април 2022 г., като BioWare публикува блог пост, в който се посочва, че Mass Effect 5 все още е в "ранен" етап на разработка. През ноември 2022 г., за Деня N7, BioWare публикува ново концептуално изкуство за Mass Effect 5, както и съобщение, че играта все още е в предпроизводствен етап и че този етап от разработката "протича много добре".

Сега се играе: Mass Effect | Тийзър трейлър за N7 Day 2023


За деня N7 през 2023 г. BioWare показа кратък и загадъчен тийзър на следващия Mass Effect, което ни навежда на мисълта, че играта все още не е в състояние, което да е напълно готово за представяне. Според доклад на Джеф Груб от Giant Bomb Mass Effect 5 ще има подобен график на разработка като Dreadwolf, което би означавало, че може да не получим следващия Mass Effect преди 2028 или 2029 г. Ако се надявате да играете нов Mass Effect през 2024 г., може би трябва да смекчите очакванията си.

Какво знаем

Знаем много малко за Mass Effect 5 - по-голямата част от знанията ни идват от анонсиращия трейлър на играта. Трейлърът показва две различни галактики, което насърчава теорията, че Mass Effect 5 може да е продължение на Mass Effect 3 и Mass Effect: Andromeda, разказвайки история, която обхваща двете отделни галактики.

Най-малкото играта изглежда като подходящо продължение на Mass Effect 3, тъй като в трейлъра се виждат мъртви Жътвари и по-възрастната Лиара Т'Сони. Лиара е на 109 години в Mass Effect 3, а нейният вид, асарите, може да живее близо 1000 години, така че Mass Effect 5 може да се развива до 900 години след събитията от оригиналната трилогия.

Продуцентът на BioWare Бренон Холмс потвърди, че в Mass Effect 5 ще се използва и Unreal Engine чрез обява за работа, в която се иска програмисти с опит в Unreal Engine 4 и Unreal Engine 5 да работят по новия Mass Effect.

Сценаристката на Deus Ex и "Пазители на галактиката" на Marvel Мери ДеМарл се присъедини към BioWare и като старши директор на разказа за Mass Effect 5.

Платформи

Платформите за пускане на новия Mass Effect все още не са разкрити, въпреки че предполагаме, че ще бъде пуснат за сегашното поколение конзоли - Xbox Series X|S и PlayStation 5, както и за PC, тъй като изглежда, че все още има няколко години. Съмняваме се, че ще бъде пусната за Switch или за хардуера от миналото поколение на Microsoft и Sony (Xbox One и PS4), но нищо не е официално изключено.

Системни спецификации за PC

Отново, тази игра все още не е потвърдена за никакъв хардуер, като това включва и PC. Все още не знаем какви ще бъдат минималните и препоръчителните спецификации на този Mass Effect за PC, нито дали играта изобщо ще бъде пусната за PC. Като че ли е 99% вероятно да е така, но няма как да знаем със сигурност, докато BioWare или EA не потвърдят това.

Трейлъри

Досега имаме един трейлър за новия Mass Effect - анонсиращия го кинематографичен трейлър.

Подробности за мултиплейъра

BioWare не е споделила дали новият Mass Effect ще има мултиплейър. Надяваме се, че ще има, тъй като Mass Effect 3 и Mass Effect: Andromeda включваше много забавен онлайн мултиплейър в режим Horde, който наблягаше на екипната работа и стратегията.

Подробности за DLC/микротранзакции

Няма информация от BioWare или издателя EA дали новият Mass Effect ще поддържа DLC или микротранзакции. Както Mass Effect 3, така и Mass Effect: Andromeda включваха микротранзакции в съответните си мултиплейър режими, а оригиналната трилогия имаше платени DLC разширения, които добавяха допълнителни съотборници, странични куестове, свързани с историята, и допълнителни оръжия и брони. И до ден днешен Mass Effect 2 и Mass Effect 3 имат едни от най-добрите DLC-та след пускането им на пазара в ролевите игри - разширенията Lair of the Shadow Broker и Citadel, така че не бихме имали нищо против да платим за DLC за Mass Effect 5, ако BioWare успее отново да постигне този калибър на разказване на истории.